Web

Interview Tami Harmony Panik Vibbersoft: “Alleen zijn werkt inspirerend voor me”

“Mijn vader heeft altijd al gezegd dat hij niks van kunst snapt. Dat artistieke zit niet in de familie. Wat dat betreft ben ik net een beetje anders dan de rest”, lacht Tami Harmony Panik Vibbersoft. De jonge Deense (25) studeert deze zomer af op Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU). In de afstudeerexpositie heeft Tami een ongoing program dat de gehele dag te zien is: Preparations for The Best Show. Tami vertelt over haar multidisciplinaire werk, de afstudeerproductie en over haar inspiratiebronnen.

“Wanneer je ervoor kiest om Beeldende Kunst te studeren, moet je dat wel echt graag willen. Het is namelijk heel hard werken en je wordt er meestal niet rijk van”, glimlacht Tami. De motivatie om die studie in Nederland te volgen, was simpel voor haar. “Ik had ook naar Praag of Wenen kunnen gaan, want ik had voor elke plek voor – en tegenargumenten. Maar de mensen in Nederland waren zo vriendelijk, dus heb ik voor dit land gekozen.”

Praktijk voor theorie
Na vier jaar studeren aan de HKU is Tami nog steeds blij met haar keuze. “Andere academies hebben vaak de neiging om de theorie voor de praktijk te zetten. Hier mocht ik gewoon meteen aan de slag. Ik moest het zelf doen en het reflecteren kwam naderhand. In het eerste jaar werd ik in het gipslokaal gezet en daar moest ik maar gewoon iets gaan maken. Dat werkt voor mij”.

Apperaat
Beeldende Kunst is niet de enige discipline waarin Tami geïnteresseerd is. Juist het multidisciplinaire en de diversiteit van verschillende kunstvormen spreekt haar aan. Zo is ze al ruim tien jaar een onderdeel van het duo Apperaat. Samen met Niels Gade, uit Denemarken, maakt ze muziek, poëzie, films en performances.

“In het derde jaar van de HKU begon onze samenwerking wat hechter te worden en stopte ik daar meer tijd in. Dat was ook vaak een worsteling met docenten”, vertelt ze. “Ik werkte samen met iemand die geen student was en dat vonden ze niet zo prettig. Daarnaast snapten de docenten ook niet dat als ik een cd had gemaakt met Niels, dat dat voor mij ook kunst was. Zij dachten: ‘Oh ja, leuk, een cd’. Maar voor mij is het kunst. Een performance of een cd; het begint allebei met een idee en in welke vorm dat idee dan naar buiten komt, maakt niet uit. Het medium is niet het doel.”

Afstudeerproductie en Apperaat
In haar laatste studiejaar had Tami zich genoeg bewezen bij haar docenten. Toen namen ze ook haar werk dat ze met Apperaat maakte, serieus. “Ik had laten zien dat achter de producties die ik met Apperaat maak, ook een theorie zit en die kan ik nu ook beter uitleggen.” Voor Tami is Apperaat dan ook onlosmakelijk verbonden met haar afstudeerproductie. “Dit is een manier om te laten zien wat ik in de afgelopen jaren heb gedaan met Apperaat en wat mijn idee van kunst is met betrekking tot ons duo.”

Alleen zijn en afstuderen
Het idee voor haar afstudeerproductie kwam voort uit haar frustratie over hoe je een goed idee of werk naar buiten brengt. “Ik vroeg me af, hoe krijg je nou aandacht voor je show? Hoe zorg je ervoor dat jouw idee de wereld inkomt? Ik dacht, als je heel goed voorbereid bent, dan kan de echte show niet meer stuk”, vertelt Tami. “Maar hoe zien de voorbereidingen voor de beste show er uit? Dat is het uitgangspunt van mijn ongoing program. Je ziet in mijn performance voortdurend hoe ik mij voorbereid op de beste show.”

“Ik ben zelf naar plekken gegaan, waarvan ik dacht dat die inspirerend zouden zijn. Bijvoorbeeld naar de mis in de Dom in Utrecht. Daar komen altijd veel mensen op af, dus zij doen toch iets goed in de voorbereidingen. Ik ben ook naar een hotelkamer aan het strand geweest, om alleen te zijn. Alleen zijn is voor mij een inspiratiebron. Als ik alleen ben, dan word ik geconfronteerd met mijn persoonlijkheid. Ik zie mezelf dan als het ware als een karakter. Het publiek ontbreekt, dus je wordt gedwongen om anders naar jezelf te kijken. Daarom zonder ik mezelf soms graag af.”

Preparations for The Best Show
Alle bevindingen die Tami deed tijdens haar vooronderzoek, heeft ze tot één groot doorlopend programma samengebracht. Bezoekers van haar performance komen in een ruimte binnen waarin vijf stoelen staan en een scherm hangt. Tami is zelf ook aanwezig; zij is de hoofdpersoon ‘She’.

Haar hele performance is van minuut tot minuut vastgelegd in een script en de bezoekers kunnen het script ook meelezen op een scherm. Het hele programma bestaat uit vier scenes, die in totaal de hele dag duren. “Doordat alles in een script staat en geprogrammeerd is, lijkt het alsof het fictie is. Maar het is ook heel intiem, want het publiek kan mij vijf uur lang achter elkaar volgen bij alles. Dat maakt het ook weer heel realistisch”, aldus Tami. “Die lijn tussen fictie en non-fictie, die fascineert mij. Ik zoek de grens op daartussen.”

Geef een reactie