Karakteristieke oude papierloods transformeert tot heus cultuurpodium in Bottendaal

Zware balken van donker hout sieren het plafond en in het midden van de ruimte staat een gigantische houten tafel waaraan het team her en der verspreid zit. Ze bevinden zich in de Salon van 1000 woorden, een gedeelte van de Thiemeloods dat wordt gekenmerkt door, juist: de 1000 woorden die op de muur staan gedrukt. De organisatie is maar wat trots op de loods.

“Ik hou van het podium, zowel om er zelf op te staan, als om ernaar toe te gaan voor een optreden”, zegt Jan van de Veerdonk, eigenaar van de Thiemeloods. Hiermee vat hij meteen in één zin samen waarom hij in 2015 startte met het project. “Ik ben in 2014 mensen gaan zoeken die met mij dit podium wilden beginnen en nu doen we met z’n vijven de totale organisatie van de loods”, zegt hij trots. Waar dit karakteristieke pand in 1905 de papierloods was van drukkerij Thieme, werd het in de jaren negentig voor een deel het bouwbedrijf van Jan, tot hij in 2006 het hele pand van de gemeente kon kopen en dat dan ook deed. Nu kun je bij de Thiemeloods terecht voor onder meer feestjes, zaalverhuur, Wijn & Muziek, The Wednesday Quiz en salsa dansen.

Een uniek pand
“Ook al was het toen crisis, ik had veel vertrouwen in dit pand en wilde iets unieks bieden. Daarom ben ik in 2012 begonnen met het verbouwen van de loods. Mijn oude werkplaats is omgebouwd tot Foyer, waardoor we nu een combinatie hebben van een zaal, foyer, eten, drinken en muziek. Meestal is het of, of, of. We hebben hier een andere sfeer, in een uniek pand en op een mooie locatie”, legt Jan verder uit. Remy Angel is verantwoordelijk voor de horeca en reserveringen en vertelt: “We hebben hier zoveel verschillende soorten activiteiten, van yoga, bandjes en wijnproeverijen tot aan evenementen van Radboud Reflects en de Stichting NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Daarnaast krijgen vluchtelingen een keer in de week taalles in de Salon.”

Culturele loods
Cathrien van de Veerdonk, verantwoordelijk voor de vormgeving en publiciteit, heeft het idee dat de Thiemeloods zijn naam als Nijmeegs podium steeds meer vestigt. “Er is hier ruimte voor een feestje, maar we zitten wel midden in een woonwijk, dus dat is niet tot diep in de nacht.” De zondagmiddag en de vrijdag zijn populaire dagen in de Thiemeloods. “We hebben iedere vrijdagavond een ander menu met optredens of een draaiavond erna. Op zondag is de loods ook cultureel ingestoken: klassiek, de Damessalon en salsa staan dan op het programma.”

Lenkenswijn
Naast de culturele activiteiten en de mogelijkheid om zalen te huren voor bruiloften, uitvaarten of verjaardagen, huist in de Thiemeloods ook Lenkenswijn. Deze wijnwinkel van Toon Lenkens zit in het Proeflokaal, een knusse ruimte met een groot ouderwets vloerkleed op de grond en een rijtje bioscoopstoelen aan de rand van de ruimte. Op vrijdag en zaterdag is Toons winkel geopend voor klanten, maar hij mengt zich ook met regelmaat in de activiteiten van de Thiemeloods. Hetzij met zijn wijn in het horecagedeelte, hetzij met de Wijn & Muziek avond, workshops en sherry-proeverijen. Toon is met zijn winkel onlosmakelijk verbonden met de loods en past er goed bij, volgens het team.

Nieuwe ideeën 
De ideeën voor de activiteiten komen uit de hoofden van alle vijf de ondernemers die werken bij de Thiemeloods. Iedere dinsdag komen ze bij elkaar om die ideeën te bespreken, maar een gedeelte van de activiteiten dient zich ook gewoon zelf aan, aldus Jan. “We hebben steeds meer reserveringen, maar ook theatergezelschappen en singer-songwriters benaderen ons om hier te mogen optreden”. Het publiek dat de loods aantrekt is toch vooral 30+, merken ze. Remy: “We zien vaak dat mensen hier een keer een bruiloft of feestje hebben gehad, om vervolgens terug te komen voor onze culturele activiteiten.”

Diversiteit van het pand
De aantrekkingskracht van de Thiemeloods zit ‘m niet alleen in de karakteristieke inrichting met vintage meubels, knusse hoekjes en sfeervolle lichtinval, maar ook in de diversiteit van het pand. Toon: “Je merkt dat mensen op zoek zijn naar alternatieve locaties, bijvoorbeeld voor een uitvaart of bruiloft. Maar ook conferenties of heidagen van bedrijven die eens wat anders willen, komen steeds meer voor.” Remy fleurt vooral op van het idee dat diverse doelgroepen bij elkaar komen in de loods: “Ik vind het mooi om te zien dat tijdens een live optreden aan de ene kant en een rustig feestje aan de andere kant van de loods, de gasten elkaar tegenkomen bij de foyer of wc. Ze raken in gesprek en zeggen: ‘Oh, wat voor een feestje heb jij dan?’. Die mix van mensen en muziekstijlen, maakt de Thiemeloods ook uniek.”

Geef een reactie